Hoppa till innehåll

Readspeaker vs. Talande Webb

Tillgänglighet på din webbplats är viktigt! Genom att till exempel implementera en funktion för uppläsning av text kan du även nå dina kunder som har synnedsättning eller lässvårigheter. Det finns många system för detta, men de två populäraste hos våra kunder är ReadSpeaker och Talande Webb (ReachDeck). Vilken av dem bör du då överväga? Vi granskar noggrant de båda alternativen nedan och belyser deras gemensamma drag och unika egenskaper.

Likheter Readspeaker och Talande webb

Vad ReadSpeaker och Talande Webb har gemensamt är att de är lätta att implementera och erbjuder liknande grundläggande funktioner. Bland dessa finns möjligheter till att förstora text, ge fokusområde, göra egna inställningar, läsa olika språk och hantera både PDF- och Worddokument.

Tjänsternas skillnader

De mest märkbara skillnaderna avser mer specifika funktioner. En av de mest synbara är att Readspeaker har en funktion för att isolera den läsbara texten i en egen avskalad yta. Det gör det lättare för personer med läs- eller koncentrationssvårigheter att följa med i texten.

Talande Webb erbjuder i sin tur möjligheten att översätta texten på sidan via Google Translate och kan på så sätt hjälpa de personer som behöver få texten presenterad på ett annat språk.

Integritetsaspekter

Runt integritet blir det lite snårigare. Efter en enklare GDPR-kontroll (gjord här) ser vi att sajter med Readspeaker godkänns medan Talande webb får underkänt. Tittar man på vad de själva säger kring detta så har Readspeaker egna servrar i Europa, medan Talande Webb, som skapats av företaget Texthelp, använder sig av Amazon Web Services. Texthelp skriver dock i sin integritetspolicy att de inte sparar någon data från slutanvändaren som använder funktionen Talande Webb.

Vad rekommenderar nobox?

Det är viktigt att överväga både funktionalitet och integritetsaspekter när du väljer vilket uppläsningsverktyg som är rätt för dig. ReadSpeaker och Talande webb är båda bra produkter som är lätta att integrera och hantera. De har båda unika funktioner som kan passa olika kunders behov. Vi rekommenderar dock i slutändan ReadSpeaker för en tydligare hantering av personuppgifter. Det leder i längden till mindre frågetecken och huvudvärk runt GDPR, speciellt med tanke på Integritetsmyndighetens (IMY) senaste sanktionsavgifter mot företag som lagrat personuppgifter i USA.

Vill du ha uppläsningverktyg på din webbplats?

Kontakta mig så hjälper jag dig vidare.

Bild på Christian

PS. ni har väl inte missat vårt nya verktyg WCAGAI?

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.