Hoppa till innehåll

Varför använder inte fler offentliga verksamheter OpenSource i sina system?

Inom EU finns en stark vilja och övertygelse om att främja användningen av öppen källkod (Open Source) inom den offentliga sektorn. EU:s digitala strategi lyfter fram Open Sources många fördelar, inklusive ökad transparens, minskade kostnader och förbättrad samverkan mellan medlemsländerna. Trots detta har intresset från offentliga verksamheter varit svalt. Det kan finns flera orsaker till varför de inte har tagit till sig av EU:s uppmaning, många grundade i osäkerhet och bristande kunskap. Låt oss dissekera dessa utmaningar!

Motståndet mot förändring

En av de främsta utmaningarna är att övervinna motståndet mot förändring inom den offentliga sektorn. Många kommuner och myndigheter är traditionsbundna och har en tendens att hålla fast vid etablerade system och gamla lösningar. I stället för att gå över till Open Source rullar man på i gamla hjulspår med dyra licenslösningar. Denna osäkerhet för det nya är något som vi gärna hjälper till att avveckla. Läs vår artikel om varför kommuner ska välja WordPress eller kontakta oss direkt så förklarar vi hur.

Skulle det funka hos oss?

Det kan finnas farhågor om kompatibilitets- och integrationsproblem med befintliga system, men med stora Open Source-lösningar är riskerna nästan obefintliga att verksamhetssystem inte ska gå att integrera med Open Source

Tvivel och myter om Open Source

Det finns många myter om Open Source, kolla bara vår artikel om 20 myter om WordPress. Många har felaktiga uppfattningar om plattformens säkerhet, prestanda och dess begränsningar. Men när vi istället ser till sanningen i dessa myter kan vi se fördelarna med Open Source och då är det tydligt att EU har rätt i sin uppmaning. Det bästa ni kan göra för er webbplats är att välja Open Source!

Bristande medvetenhet och kunskap

En betydande utmaning är bristen på medvetenhet och kunskap om Open Source inom den offentliga sektorn. Många beslutsfattare och IT-ansvariga saknar insikt i de faktiska fördelarna och möjligheterna som Open Source erbjuder och känner sig trygga i de system de känner till. Vi berättar gärna mer om hur Open Source kan lösa era verksamhetsproblem.

Att få fler verksamheter inom den offentliga sektorn att omfamna Open Source är en utmaning vi gladeligen tar på oss. En möjlighet att främja innovation, kostnadseffektivitet och samarbete är det vi jobbar för varje dag. Genom att hjälpa er att köra ett Open Source projekt kan vi stärka den digitala transformationen och skapa en mer effektiv och transparent offentlig verksamhet tillsammans.

Arbetar du inom den offentliga sektorn…

… och känner dig redo för att byta till Open Source? Hör av dig till mig så hjälper jag dig vidare.

Bild på Christian

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.