Hoppa till innehåll

Företagsfördelar med nya lagen om tillgänglighet

Vi på nobox tycker att webben ska vara för alla, och det är vårt främsta argument till att du ska tillgänglighetsanpassa din webbplats. Men ibland får vår ståndpunkt hjälp av ny lagstiftning, i detta fall välkomnar vi lagen om tillgänglighet för produkter och tjänster som införs 28 juni 2025. Dess syfte är att produkter och tjänster ska vara tillgängliga för alla, oavsett om du är äldre eller har funktionsnedsättningar. Det innebär att lagen kommer påverka de företag som sysslar med e-handel.

Att följa lagar är självklart viktigt, men genom att tillgänglighetsanpassa din webbplats kan du ta del av fler fördelar än att bara vara laglig. Förutom att bidra till social hållbarhet kan du ge ditt företag en ökad kundbas, förbättrad sökmotorssynlighet, ökad konvertering och ett stärkt varumärke.

Lagen i sin helhet

Lag om tillgänglighet till vissa produkter och tjänster kommer att påverka en rad olika typer av företag, inklusive e-handelsföretag, vissa banktjänster och företag som erbjuder webbplatser för persontransport, såsom bussar, flyg och tåg. Syftet med lagen är dels att ta bort de hinder som finns för effektiv konkurrens och alltså ge konsumenterna ett större urval av produkter och tjänster med högre kvalitet och bättre priser.

Lagen ämnar också till att främja jämlikhet både i levnadsvillkor och delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning. Produkter och tjänster ska helt enkelt vara utformade så att de är tillgängliga för alla.

Öka din kundbas med upp till 30%

Enligt SCB har någonstans mellan 10-30% av svenska medborgare i åldrarna 16-84 någon form av funktionsnedsättning. Detta innebär att det finns stora affärsmöjligheter för de företag som ännu inte har anpassat sina digitala plattformar. Om du dessutom inte har en tillgänglig webbplats kan anhöriga välja att bojkotta ditt företag. Du förlorar alltså en betydande del av en potentiell kundbas om er webbplats inte är tillgänglig, samtidigt som ditt varumärke skadas.

Bättre synlighet på sökmotorer

Tillgängligt webbinnehåll rankas högre i sökresultaten på sökmotorer som Google. Det innebär att efter den 28 juni 2025 kommer otillgängliga e-handelssajter att ha svårt att synas och konkurrera med de webbplatser som redan har anpassat sig till tillgänglighetskraven. Att investera i tillgänglighet är också en investering i att bli mer synlig på nätet.

Förbättrad användarupplevelse och ökad konverting

En tillgänglighetsanpassad webbplats är en användarvänlig webbplats, för alla. Den fungerar smidigt på mobila enheter, och med tanke på att nätshopping via mobil nyligen har gått om shopping via dator är det viktigt att erbjuda en sömlös shoppingupplevelse oavsett enhet. En tillgänglighetsanpassad webbshop skapar en bättre och mer användarvänlig shoppingmiljö, vilket i sin tur leder till ökad försäljning och lojalitet från kunderna.

Så var ska du börja?

Ett första steg är att testa din webbplats med ett automatiskt testverktyg. Dessa verktyg kan identifiera ungefär hälften av alla tillgänglighetsproblem på din webbplats och ger dig en bra uppfattning om din nuvarande status. Ett enkelt och användarvänligt testverktyg finns tillgängligt här.

Vill du hellre att någon annan gör det åt dig, eller om du behöver en mer omfattande kontroll för att hitta problem som automatiska verktyg inte kan identifiera, kan du kontakta oss på nobox. Vi utför manuella tester av din webbplats och skapar en skräddarsydd åtgärdsplan för att säkerställa att ditt företag är redo för de nya tillgänglighetskraven som träder i kraft innan den 28 juni 2025.

Vi har dessutom utvecklat ett verktyg för att lättare kunna reda ut tilltrasslade lianer i tillgänglighetsdjungeln. Läs mer om WCAGAI här eller klicka dig direkt in på sajten.

Vill du att webben ska vara för alla?

Boka möte med mig så berättar jag mer.

Bild på Christian

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.