Hoppa till innehåll

The future is Headless

Headless CMS är en del av framtidens webbhantering. Det är en kraftfull och anpassningsbar lösning som ger din webbplats en rad olika fördelar. Det kanske inte är för alla, men det kan vara något för dig. I denna artikel benar vi ut vad Headless egentligen är och varför du bör överväga det.

Vad är Headless CMS?

Ett vanligt CMS fungerar som en ”allt-i-ett” lösning där både innehållshantering och webbsidans utseende (design och layout) är tätt integrerade. Det betyder att om du vill ändra hur din webbsida ser ut, måste du också ändra i själva innehållshanteringen, och tvärtom.

Med Headless CMS får du istället två separata byggklossar. Det innebär att du har innehållshanteringssystemet (ditt innehåll) och din webbsida (design och layout) som två oberoende delar. De är inte bundna till varandra, vilket ger dig möjlighet att ändra ena delen utan att påverka den andra. Mer tekniskt och praktiskt så innebär det att du fortsättningsvis sköter det redaktionella arbetet via CMS:et, exempelvis WordPress, som i sin tur skickar vidare denna data till front-end genom ett API*-gränsnitt.

Varför är Headless CMS?

Och vad är det bra för? kanske du undrar och vi har en hel drös med anledningar:

  • Flexibilitet: Headless CMS ger dig friheten att anpassa webbplatsens front-end helt enligt dina specifika behov och önskemål.
  • Stöd för flera kanaler: Du kan använda samma innehåll för flera digitala kanaler, så som webbplatser, mobila appar och IoT-enheter.
  • Bättre prestanda: Separationen av innehåll och presentation möjliggör optimeringar som leder till snabbare webbplatser och bättre användarupplevelse.
  • Globalt innehåll och flerspråkig support: Headless CMS erbjuder effektiv hantering av flera språkversioner och regionala varianter av din webbplats.
  • Teknologisk frihet: Du kan använda de bästa teknikstackarna för både front-end och back-end, vilket ger utvecklare flexibilitet att implementera de bästa tekniska lösningarna för din webbplats.
  • Innehållsfokus: Innehållsskapare kan fokusera enbart på att skapa och redigera innehåll utan att oroa sig för design eller layout.
  • Bättre samarbetsverktyg: Headless CMS:er erbjuder ofta avancerade samarbets- och versionshanteringsverktyg, vilket underlättar arbete med flera författare och redaktörer.
  • Säkerhet: Separationen av frontend och backend kan förbättra webbplatsens säkerhet genom att minska exponeringen av känslig information.
  • Skalbarhet: Du kan skala upp front-end och back-end oberoende av varandra, vilket gör det möjligt att hantera ökad trafik smidigt.
  • Framtidsvänlighet: Headless CMS är redo att möta de framtida utmaningarna inom webbhantering och digital marknadsföring.

Borde jag överväga att använda Headless CMS?

Det kanske är ett uttjatat svar, men det beror helt på dina specifika behov, utmaningar och mål. Ett Headless CMS kan erbjuda större flexibilitet och effektivitet, men det kan också vara mer komplicerat att konfigurera och kräva mer teknisk expertis. Vi hjälper dig gärna att komma fram till den bästa lösningen just för ditt webbprojekt.

Funderar på du på Headless CMS?

Boka möte med mig så hjälper jag dig

Bild på Christian

*Ett API (Application Programming Interface) är en uppsättning regler och protokoll som tillåter olika program att kommunicera med varandra och utbyta data.

psst! ni har väl inte missat vårt senaste Headless CMS projekt, som dessutom hjälper er att reda i tillgänglighet på webben? Kika in vårt WCAGAI-verktyg här.

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.