Hoppa till innehåll

Tillgänglighetsanpassning av e-handel

Redan 2019 kom de första riktlinjerna om tillgänglighet på webben. Från början handlade det bara om webbplatser som verkade i det offentliga, men regelbundet uppdateras tillgänglighetsdirektiven att gälla fler och fler. Vi på nobox är positiva till detta då vi anser att webben är till för alla. Vi vet att ett stort antal människor har svårt att läsa på skärm och navigera på webben utan hjälpmedel. Genom att tillgänglighetanpassa din webbplats gör du inte bara en god sak för andra, utan ökar även chansen att själv dra nytta av effekterna. Om detta kan du läsa mer här.

Tillgänglighetskrav för e-handel

Nu har turen kommer till alla som arbetar med e-handel i någon form. 28 juni 2025 införs lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. För den som är intresserad finns långa komplicerade lagtexter att läsa, men sammanfattningsvis kan man förenkla det så här:

Om ditt företag

  • Har fler än 10 anställda
  • Eller omsätter minst två miljoner euro
  • Och sysslar med vissa fysiska produkter eller tjänster för konsumenter, bland annat bedriver e-handel

Ska webbplatsen tillgänglighetanpassas

Att definiera vad som är en e-handel

Med e-handel avses all handel som bedrivs på internet eller på elektronisk väg. För många är det dock svårt att veta var gränsen för e-handel går. Detta då vissa webbplatser fungerar mer som ett skyltfönster där konsumenten själv får ta kontakt vid intresse medan andra är fullt utvecklade med köpfunktion, integration till logistik och lager samt mina sidor. Vi gör tolkningen att alla webbplatser som ”på elektronisk väg och på individuell begäran av en konsument syftar till att ingå konsumentavtal” räknas som e-handel. Om du är osäker på vad det betyder, eller var gränsen går för din webbplats, är du välkommen att fråga oss så hjälps vi åt att tolka tillsammans.

Dags att börja planera

Som nämnt ovan börjar lagen att gälla juni 2025. Det innebär att nobox har ett stort antal tillgänglighetsanpassningar att göra innan dess. Vill du vara säker på att din webbplats är anpassad innan lagen träder i kraft är det hög tid att planera för detta redan nu. Hör av dig till oss så gör vi en kostnadsuppskattning och tidsplan tillsammans. Pris är helt avhängt omfattningen av din webbplats och blir därför olika för alla. Vi har goda möjligheter att hinna med din webbplats om vi börjar i tid. Hör av dig så hjälper vi!

Vad som är nytt

Så vad ingår i en tillgänglighetsanpassning då? Förutom de punkter som redan finns, som exempelvis tydliga länkar, god kontrast och alt-taggar kommer en del nyheter som exempelvis ej skymt fokus, målstorlek, redundant inmatning och andra svåra ord. Om du är intresserad, hör av dig översätter och förklarar vi nyheterna för dig!

Behöver du hjälp att komma vidare?

Hör av dig om du vill veta med om detaljer kring lagar och regler, behöver hjälp att förstå eller allmänt är intresserad av tillgänglighet och GDPR

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.