Hoppa till innehåll

Genomgång av PHP

Vi har tidigare lyft vikten av att säkerställa att er webbplats är kompatibel med en modern version av PHP och att slutdatumet för PHP 7.4 närmar sig med stormsteg. Men vad betyder allt detta egentligen? Vi går igenom PHP och dess olika versioner för att reda ut vad som väntar.

Den här artikeln är tänkt för dig som har lite bakgrundsinformation kring hur webben fungerar. Om allt känns som hieroglyfer så kan du hoppa ner till kontaktformuläret längst ner på sidan för att direkt kunna kontakta oss med dina frågor.

Snabbhistorik PHP

Första versionen av PHP såg dagens ljus sommaren 1995 efter ett par års utveckling av Rasmus Lerdorf. Ursprungligen stod förkortningen för Personal Home Page men detta har med tiden ändrats till en rekursiv akronym, PHP: Hypertext Preprocessor.

PHP är även det absolut dominerande språket för så kallade serverrenderade sidor och i oktober 2022 bedöms språket stå bakom nästan 75% av alla serverrenderade webbplatser. Den mest populära versionen är PHP 7.4, samma version som nu alltså närmar sig punkten då aktiv utveckling upphör.

Ett stort steg i PHP-utvecklingen

Den första versionen av PHP 7 lanserades i december 2015 och PHP 7.4 kom i sin tur i slutet av november 2019, tre år innan det som nu är slutdatum för versionen. Detta innebär att med tiden så har många webbplatser utvecklats med detta som grund och det har visat sig vara en stabil och tillförlitlig version som med gott resultat levererat många miljarder sidvisningar genom åren.

Den här versionsserien av PHP medförde ett stort antal förbättringar och förändringar under huven som på sin tid innebar en viss tröskel för att uppdatera och modernisera hur koden skrivs. Det var ett stort steg för att göra PHP som språk mer moget och avancerat.

Den 28 november 2022 så vinkar vi slutligen adjö till PHP 7.4, åtminstone sett till officiell utveckling och stöd. Efter det datumet kommer det nämligen inte längre åtgärdas några eventuella säkerhetsproblem som kan tänkas dyka upp. Detta medför kanske inte en omedelbar risk för er webbplats, men kan med tiden innebära problem.

Mot modernare PHP-tider

För att säkerställa att er webbplats fortsätter fungera på ett tryggt och säkert sätt behöver alltså PHP-versionen uppgraderas till en som aktivt utvecklas, i dagsläget gäller det PHP 8.0 eller PHP 8.1 som får aktiv utveckling och/eller säkerhetsuppdateringar till 26 november 2023 respektive 25 november 2024.

Precis som i tidigare generationsskifte så kan detta dock innebära vissa problem, beroende på hur väl underhållna exempelvis det tema eller de tillägg som används är. I takt med att PHP fortsätter att mogna och utvecklas mot ett mer strikt språk så kan nämligen kod som tidigare fungerat med mindre och ofta dolda varningar nu istället generera fel som får en webbplats att helt sluta fungera.

Ovillkorlig uppgradering av PHP

Vissa webbhotell har valt att ovillkorligen uppgradera sina kunders sidor den 28 november, oavsett om sidan är testad och förberedd för ändringen. Andra webbhotell erbjuder kunder att stanna på PHP 7.4 och ibland ännu äldre versioner, på egen risk. Vissa specialiserade webbhotell erbjuder även möjlighet att driftsätta äldre versioner av PHP där webbhotellet står för ett aktivt underhåll av säkerhetsfixar för PHP.

Alldeles oavsett vad som gäller för er webbplats rekommenderar vi att uppgradera och följa med i utvecklingen för att ta del av de förbättringar som PHP som språk erbjuder samt de prestandaförbättringar som finns. På det så finns självklart även säkerhetsaspekten som är nog så viktig att väga in i det hela.

Versionsångest

I skrivande stund finns det två versioner av PHP som aktivt utvecklas och får säkerhetsuppdateringar, dels PHP 8.0 som aktivt utvecklas till 26 november 2022, dels PHP 8.1 som aktivt utvecklas till 25 november 2023. De båda versionerna har sedan ytterligare ett år med säkerhetsuppdateringar innan de når sin slutpunkt och utvecklingen läggs ner till förmån för nyare versioner.

Vi på nobox rekommenderar generellt en uppgradering till PHP 8.0 i dagsläget. Detta kan tyckas en smula märkligt med endast drygt ett år kvar tills den versionen når sin slutpunkt. Vi gör det dock med hänsyn till att en hel del tillägg fortfarande arbetar med att uppgradera koden och erbjuda bra och stabilt stöd för PHP 8.

Sidor som fått en kompatibilitetskontroll för PHP 8.0 klarar dessutom ofta av att köras även med PHP 8.1 om det skulle vara aktuellt, de flesta stora ändringar sker i steget från version 7.4 till 8.0 och därmed kan de flesta sova tryggt om natten redan efter detta steg.

Är er webbplats redo för PHP 8?

Om er webbplats kör en uppdaterad version av WordPress, uppdaterade versioner av tillägg som aktivt utvecklas och har ett modernt tema, då kan ni förmodligen uppgradera till PHP 8.0 redan nu. Innan ni testar så bör ni självklart testa det hela på en klon av sidan som inte är publikt tillgänglig, så att eventuella problem kan uppmärksammas och åtgärdas utan att det påverkar driften.

Vill ni ha hjälp att kontrollera kompatibilitet?

Vi på nobox hjälper er gärna med att kontrollera er webbsidas kompatibilitet med PHP 8. Ta kontakt med oss för att få ett kostnadsförslag!

*” anger obligatoriska fält

Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.