Hoppa till innehåll

nobox förklarar webb

eller en ordlista för den ovana beställaren

Det här med att beställa webb kan vara lite klurigt, särskilt när det börjar dyka upp ord som i princip bara är vardag för oss som jobbar med webb. Vi har därför satt ihop en liten samling med olika liknelser för att hjälpa dig förstå vad alla förkortningar och lustiga formuleringar betyder. Om det är något ord du saknar, säg till så förklarar vi! Den här gången väljer vi att jämföra din webbplats med ett hus.

En webbplats kan liknas vid ett hus som är uppbyggt av ett antal olika byggstenar. HTML är det som bestämmer strukturen på ditt hus, tegelstenarna som bygger upp väggar och tak, medan CSS är det som ger ditt hus sitt unika utseende genom att bestämma väggarnas färg och form på fönster och dörrar. Utan HTML har du en tjusig hög med utseendeelement och utan CSS ser strukturen tråkig och opersonlig ut. Javascript är det som styr ditt hus funktioner, det som får dörrklocka, lampknappar och kylskåp att fungera. CSS bestämmer utseendet på lampknappen, men Javascript får den att tända lampan. PHP är husets el-central, förutsättningen för att allting ska fungera. Om strömmen går är ditt hus inte lika funktionellt som det är när strömmen fungerar. Väggarna och taket består, men värmen försvinner, lamporna går inte att tända och kylskåpet blir varmt.   

Alltså: HTML är teglet som ger väggen struktur, CSS är tapeten som bestämmer dess utseende, Javascript ser till att lampknappen på väggen tänder en lampa och PHP är den el som är förutsättningen för att lampknappen ska fungera. Våra webbutvecklare är duktiga inom alla nämnda kodspråk, och fler därtill.

För att kunna bo i ditt hus behöver du en tomt att bygga huset på. Tomten är den plats på internet när ditt hus bor, alltså dess server. En server kan du ha tillgång till helt själv eller dela tillsammans med andra. Du som har en villatomt har en egen server där du kan spela hög musik utan att störa andra. Du som bor i lägenhetshus delar server med andra, din lägenhet finns på ett webbhotell som är en begränsad yta. Det innebär att du kan störa andra och även störas av andra. De som delar på en server delar på gemensamma utrymmen. Om din granne har fem bilar och du bara en innebär det att din granne kommer ta en större del av parkeringsplatsen. Köper hen en bil till står du plötsligt utan parkering och det blir bråk. Genom att ha en egen server har du fri tillgång till hela parkeringen, oavsett hur många bilar du har, och har även möjlighet att bygga om parkeringen efter dina egna behov.

Alltså: en server har du för dig själv och ett webbhotell innebär att du delar server med andra. Vi på nobox erbjuder hosting på både egen och delad server samt tillhandahåller webbhotell.

För att din besökare ska hitta till ditt hus behöver du en adress. Din adress består av en unik uppsättning siffror, vilket kallas för IP-adress. När din besökare knappar in din IP-adress i sin GPS kommer hen till ditt hus. Ett IP-nummer är dock omöjligt för gemene man att komma ihåg, så i regel göms din IP-adress bakom en domän. Internet vet vilka domäner som hör hemma var tack vare DNS, som kan ses som en gigantisk telefonbok med uppgifter. I stället för att skriva in en sifferkod skriver du in gatuadressen, i vårt fall nobox.se. Ditt IP-nummer och din domän beskriver vägen till din server, tomten där ditt hus finns.

Alltså: ditt IP-nummer är adressen till den server på internet där din webbplats huserar. Vi på nobox hjälper dig gärna så att din domän pekar till din webbplats IP-nummer på ett korrekt sätt.

När du ska bygga ett nytt hus kan du välja mellan att designa det efter eget tycke och smak, baserat efter personliga preferenser och behov. Du tar då hjälp av en arkitekt som bestämmer husets användarupplevelse och funktioner, allt från hur många rum som ska finnas, om det ska finnas både dubbelgarage och pool samt om badrummet ska ligga på över- eller undervåning. En UX-designer bestämmer användarupplevelsen av ditt hus. När arkitekten är klar tar en inredare vid. Det är hen som bestämmer allt från färgtema till möbler. UI-designern bestämmer utseendet av ditt hus. Baserat på ritningar och instruktioner från de som ansvarar för UX och UI byggs ditt hus i ett specialanpassat och individuellt tema som säkerställer att dina förväntningar uppfylls. Att bygga ditt hus på det här viset är i regel dyrare, men det blir ett perfekt resultat baserat på dina behov. Inga byggstenar används i onödan och huset blir exakt som du vill och behöver.

Om du har en lite mindre plånbok kan du i stället köpa ett koncepthus, installera ett färdigt tema. Du får då en färdig planlösning och får välja utseende efter en katalog. Du får de rum och funktioner som planlösningen erbjuder och det kan vara både svårt och kostsamt att göra tillval eller utbyggnader. Den dagen du får ett behov av ett garage eller behöver ett extra sovrum är det inte säkert att det går. Du får dessutom med en pool på köpet som drar massa ström även om simma är det värsta du vet. Det är var det är och även om prislappen i regel är lägre, är resultatet oftast det också.

Alltså: en webbplats byggs på ett tema, antingen ett individuellt anpassat efter dina behov eller ett färdigt tema med förutbestämda utseenden och funktioner. Vi på nobox arbetar enbart med att bygga webb från grunden. UX och UI tas fram av någon av våra duktiga partners, och våra utvecklare bygger sedan upp din webbplats efter deras design. Vi har möjlighet att förvalta en webbplats byggd med ett färdigt tema, men bygger inte nytt med något annat tema än vårt eget. Detta då vårt egenutvecklade tema garanterar att du som kund blir nöjd med resultatet, medan ett färdigt tema kan vi inte ta ansvar för fullt ut. 

När du ska bygga till en funktion på ditt hus, exempelvis en dörrklocka, kan du antingen bygga den själv med hjälp av HTML, Javascript, CSS och PHP, alternativt gå till en affär och köpa en färdig. Att köpa en färdig del till din webbplats kallas för plugin, eller tillägg. Ibland är plugin kostnadsfria, men ibland tillkommer en licenskostnad för att kunna använda den. Nackdelen med att köpa en färdig dörrklocka är att det inte är säkert att den passar till just din dörr. Den kanske sitter placerad på ett sätt att dörren inte går att låsa ordentligt och äventyrar då säkerheten till ditt hus. Du får då se dig om efter en annan dörrklocka, alternativt bygga den på egen hand.

Alltså: ett plugin är en färdig beståndsdel som du installerar på din webbplats. Ibland passar de jättebra, men ibland riskerar de säkerheten och behöver bytas ut eller specialanpassas. Vi på nobox försöker i den mån det går att undvika färdiga plugins och föredrar att bygga allt själva från början. Detta för att kunna ta ansvar fullt ut och säkerställa kundnöjdhet. I vissa fall är dock ett plugin det bästa alternativet och då använder vi det gärna, men aldrig i onödan.

Prestanda är hur snabbt saker och ting går i ditt hus. Det är många variabler som styr prestandan, laddtider, allt från husets storlek och funktioner till vilken typ av tomt den står på. Om du har långsam prestanda tar det längre tid för lampan att tändas och garageporten att öppnas, men om du har hög prestanda går det snabbt som blixten.

Alltså: webbplatsens prestanda styr hur snabbt eller långsamt din webbplats fungerar. Vi på nobox har stor fokus med arbete kring prestanda då vi vet att en god prestanda bidrar kundnöjdhet genom bättre SEO, högre användarupplevelse och bättre konverteringar. En seg och långsam webbplats leder aldrig till något gott. För dig som är servicekund mäts prestandan regelbundet.

Mindre webbplatser är oberoende och klarar sig själva, medan större webbplatser är sammanlänkande med tredjepartsystem. Ett API fungerar som ett cykelbud som transporterar data mellan olika system. Utan ett API behöver du på egen hand promenera till restaurangen för att hämta den mat du beställt, men med ett API får du din middag hemkörd. Ibland tillhandahåller restaurangen ett eget bud, ett eget API, men ibland får du anställa ett bud på egen hand.

Alltså: Ett API möjliggör automatisk överflyttning av data mellan olika system. Om det inte finns ett färdigt API kan våra webbutvecklare bygga egna. Det tar såklart lite längre tid att bygga själv, men investeringen är oftast värd för att du som användare själv ska sitta och flytta stora mängder data mellan exempelvis din e-handel och ditt affärssystem.

Ibland vill du ha nya besökare till ditt hem som du inte känner sedan tidigare. Då finns det två vägar att gå. Den ena är att se till att din webbplats får ett gott rykte som ger allmänheten kännedom att du finns. Då kommer gästerna av sig själv. SEO, eller sökmotoroptimering, handlar om att arbeta med din webbplats organiskt för att den ska hamna högt upp i sökresultaten. Den andra varianten är SEM, vilket kan liknas med att sätta upp lappar och affischer på stan för att göra andra uppmärksamma på att ditt hus finns. SEM innebär att du köper annonsplatser och på så vis hamnar överst i sökresultaten.

Alltså: SEO handlar om att organiskt få din webbplats att synas högt i sökresultaten medan SEM handlar om att köpa sig en plats högt. Vi på nobox arbetar varken med SEO eller SEM men har duktiga partners som vi samarbetar med för att din webbplats ska fungera bra ur ett sökperspektiv.

Ditt hus utvecklas och förändras över tid. Det som från början var ett skelett av tegelstenar har med åren växt till att bli ett hus som fyller de funktioner du önskar. Om du har otur kan en tornado dra fram och jämna ditt hus med marken. Om det skulle ske är det omöjligt att komma ihåg exakt hur huset är uppbyggt och hur alla funktioner hänger ihop med varandra. Ditt hus har därför en databas som samlar all information om hur allt hänger ihop samt en versionshistorik som visar förändring över tid. Genom att ha en databas som regelbundet tar backup går det att på ett enkelt sätt återställa ditt hus, både till den senaste versionen eller äldre versioner, om stormen skulle dra fram. För att på ett bra sätt kunna flytta information om ditt hus till din databas behövs en linbana som möjliggör överföringen mellan de två enheterna. Denna kallas för FTP. Nackdelen med linbanan är att korgen där all information ligger är öppen, vilket gör det möjlig för skurkar att fiska upp information som ligger där. Därför läggs det ett lock på korgen, den krypteras, med något som kallas för SSL och SSH. För att komma åt informationen som ligger i korgen krävs en särskild nyckel som bara du har.

Alltså: I din databas samlas all data kring din webbplats. Via versionshistoriken kan du följa alla uppdateringar steg för steg. FTP möjliggör överföring av data från din webbplats till databasen. Denna krypteras med hjälp av SSL och SSH.  Vi på nobox värderar säkerhet högt och har både hängslen och livrem när du gett oss ansvar för att förvalta din webbplats.

När du haft gäster hemma sparas information om din gäst på en lapp på kylskåpet. Detta för att du inte ska behöva fråga din gäst om hens favoritfrukost varje gång hen kommer på besök. Den lilla lappen på kylskåpet är en textfil som kallas Cookie. Förutom gästens favoritfrukost kan kylskåpet vara full med lappar med information som har med funktionalitet, spårning och användarupplevelser att göra. Det är viktigt att komma ihåg att det är din gäst som bestämmer vilka lappar med information du får spara på kylen. Den dagen din gäst vill att du slänger lappen med hens telefonnummer eller önskelistan inför jul, då är det ditt ansvar att radera den. Vissa cookielappar sitter på kylen på livstid medan andra slänger sig själv när viss tid har gått. Det som styr hanteringen av personuppgifter är GDPR, en förordning från EU som stärker privatpersoners rättigheter på nätet. Det är viktigt att notera att du enligt lag aldrig får spara en lapp om du inte först bett om lov. Du får aldrig spara lappen först och fråga sen.

Alltså: cookies är en textfil som lagrar data och personuppgifter medan GDPR är den EU-förordning som reglerar användandet av personuppgifter på nätet.

Är det fortfarande lite rörigt?

Hör av dig så hjälper vi dig att reda ut begreppen

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.