Hoppa till innehåll

Vikten av att uppdatera WordPress

WordPress är ett av världens mest använda CMS (Content Management System) och med det följer såväl för- och nackdelar. Bland fördelarna finns en oändlig uppsättning av teman, tillägg och funktioner. Till nackdelarna finns ett aldrig sinande intresse för att hitta säkerhetshål som kan utnyttjas.

För att undvika tråkiga överraskningar är det alltså av stor vikt att såväl WordPress som teman och tillägg hålls uppdaterade på regelbunden basis. På så vis minskar ni risken för eventuella säkerhetshål på er sida och därmed även risken för att WordPress blir hackat. Uppdateringar kan ske antingen manuellt eller via automatiska uppdateringar och vi ska nu gå igenom hur vi jobbar och varför vi väljer bort automatiken.

Innan du uppdaterar WordPress, tillägg eller teman

Säkerhetskopior ger dig inte bara bättre sömn på nätterna, de ger dig även möjlighet att backa från uppdateringar som går snett. Se alltid till att du har en aktuell säkerhetskopia, framförallt innan du ger dig på större versionförändringar. På så vis är det lätt att rulla tillbaka bandet om något skulle gå snett längs med vägen.

Uppdateringar för WordPress-kärnan

Det sker kontinuerlig utveckling av själva WordPress-kärnan, grunden till en väldigt stor andel av alla webbsidor som finns på nätet idag. Utvecklingen innefattar såväl säkerhetsuppdateringar som rent funktionella uppdateringar och ny funktionalitet. Genom att hålla WordPress-kärnan uppdaterad så skyddar du dig mot allvarliga säkerhetshål som kan påverka hela din webbsida.

Innan du uppdaterar WordPress-kärnan är det bra att även stämma av hur det är med tilläggen och temat du använder dig av. Gör en snabb sökning på nätet för att se om det finns några kända problem i olika kombinationer av tillägg och/eller teman eller om det finns något annat bra att känna till. Det är sällan problem, men det går inte att utesluta helt.

Uppdateringar av tillägg i WordPress

En av de absolut största fördelarna med WordPress som CMS är det enorma utbudet av tillägg som kan bygga på ytterligare funktionalitet på webbsidan, utöver den som finns i WordPress-kärnan. I och med detta finns även tillkommande risker för att det skall visa sig finnas säkerhetshål och brister som kan utnyttjas av illasinnade individer.

Försök att alltid ha lite koll på hur pass aktivt utvecklade tilläggen du förlitar dig på faktiskt är. Övergivna tillägg som inte längre får uppdateringar kan innehålla säkerhetshål som riskerar ge obehöriga tillgång till din sida. Försök att avveckla dessa antingen genom att plocka bort dem helt, om det är funktionalitet du inte längre behöver, eller ersätta med ett motsvarande som får uppdateringar aktivt.

När det gäller uppdateringar av tillägg är det sällan stora problem med mindre uppdateringar, exempelvis från version 1.1 till version 1.2. Läs gärna och kontrollera nyheterna för varje enskilt tillägg för att få reda på vad som är nytt och förändrat. När det gäller större uppdateringar, exempelvis en version 2.3 till version 3.0, så är det viktigare att noggrant kontrollera om det finns några större förändringar som kan medföra problem.

Uppdatering av teman i WordPress

Beroende på om du har ett specialdesignat tema eller förlitar dig på något från det stora utbudet som finns via WordPress Adminpanel så kan det hända att det kommer uppdateringar även av dessa. Dels rena buggfixar, dels säkerhetsrelaterade fixar, dels funktionella sådana.

Var extra vaksam när du skall göra en större versionsförändring av ett tema, om det är något som kan strula så är det generellt här. Vissa saker kan vara förändrade jämfört med tidigare versioner och här är det särskilt viktigt att du har en bra och aktuell säkerhetskopia att gå tillbaka till vid eventuella problem.

Extra noga är även att kontrollera efter uppdateringen så att allt ser ut som det ska på sidan. Tänk på att eventuella cache-lösningar kan luras och visa en äldre version av sidan än vad nya besökare kan se. Testa gärna i ett nytt privat fönster för att minska detta problem.

Uppdatera WordPress automatiskt eller manuellt?

Automatiska uppdateringar till WordPress har funnits i någon form så länge som sedan version 3.7, en version som släpptes hösten 2013. Med tiden har detta byggts ut och byggts på så att det nu kan inkludera såväl WordPress i sig som teman och tillägg.

Varför använder då inte vi på nobox oss av detta för att sköta uppdateringar? Varför arbetar vi mer manuellt och kontrollerar varje sida före och efter uppdatering? Svaret är helt enkelt att vi får bättre kontroll på detta vis. Vi vet hur sidan ser ut före vi uppdaterar, vi kontrollerar så att inget har gått sönder efter uppdatering.

Även om det inte händer ofta, så händer det tillräckligt ofta att en uppdatering kan orsaka oönskade bieffekter på sidor och dess funktionalitet. Om då uppdatering sker i bakgrunden så kan det dröja mer eller mindre länge innan detta uppmärksammas och kan åtgärdas. Med våra rutiner så går vi igenom våra servicekunders sidor både före som efter en uppdatering för att kunna hitta och åtgärda eventuella problem omedelbart. En trygghet i att webbsidan inte bara är uppdaterad utan även bekräftat fungerande helt enkelt.

Testa efter uppdatering

Viktigt för samtliga punkter är att testa igenom ett urval av sidan efter uppdatering. Fungerar menyer som de ska? Fungerar kontaktformulär som de ska? Når mejlen rätt mottagare eller kommer det några felmeddelanden? Har ni en webbutik med WooCommerce så är det affärskritiskt att testa så att den fungerar som det är tänkt, att användaren når hela vägen fram till beställningsbekräftelse utan problem.

Att ta hand om en WordPress-installation är ett jobb som bäst görs helhjärtat och noggrant. Visa att webben är viktig för er, även om det handlar om saker som inte syns på ytan.

Intresserad av ett serviceavtal för WordPress?

Om ni likt många av våra kunder uppskattar tryggheten i en uppdaterad WordPress-installation så är ni välkommen att höra av er. Vi berättar gärna mer om våra serviceavtal och hur detta kan hjälpa er verksamhet till en säkrare närvaro på internet.

Serviceavtal för er WordPress-sida?

Hör av dig till mig så löser vi det!

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.