Hoppa till innehåll

Djupdyk ner i kakburken

Vi på nobox älskar kakor. Både de man stoppar i munnen och de som finns på webben. Men vi är medvetna om att vi inte delar den åsikten med alla. Speciellt inte när man ständigt möts av pop ups och banners som ber en att godkänna, men om man är villig att jobba lite för det får man neka också. Samtidigt hindrar det de med hemsidor att samla in värdefull statistik. Så varför finns kakor och varför är de ändå trots allt bra att ha?

Allt är för din skull

Kakor finns faktiskt för din skull, precis som valmöjligheten att blockera dem. De är nämligen en liten datafil fylld med information om ditt besök som hjälper webbsidan att hålla reda på vad du har för preferenser, och kan därefter anpassa sig till hur du agerat på sidan förut. Med hjälp av tredjepartskakor kan man också samla in webbstatistik och information för annonsering.

Tack vare kakor kan vi alltså hjälpa våra kunder att finslipa användarupplevelsen så att de i sin tur når ut maximalt till sina kunder. Men eftersom kakan är fylld med information om dig har du rätt att bestämma över den, och därför finns det lagar för att följa.

Vad säger lagen om kakor?

Användandet av kakor regleras både i GDPR (dataskyddsförordningen) och i LEK (lagen om elektronisk kommunikation), där den främsta nämnaren är att kakor endast får användas om besökaren har godkänt dem. Det finns några punkter att förhålla sig till:

  • Besökaren måste få tydlig information om vilka kakor som sparas, vilken data som lagras och vilket syfte de har.
  • Besökaren måste ge ett aktivt godkännande och ges möjlighet att neka användandet av kakor
  • Om det finns fler kakor som tjänar olika syften ska användaren kunna välja vilka de godkänner eller inte
  • Inga kakor får börja sparas förrän ett samtycke har getts
  • Det ska finnas möjlighet att ta tillbaka sitt samtycke

Olika typer av kakor

Precis som det finns havreflarn, ballerina och hallongrottor finns det olika typer av kakor på webben. Här är några:

Nödvändiga kakor – dessa kakor behövs för att en webbsida ska fungera och får användas utan godkännande av besökaren, men de måste fortfarande informeras om dem.

Funktionella kakor – många funktionella kakor kan vara av den nödvändiga sorten, men inte alltid. Till exempel kan det vara en kaka som sparar tidigare sökningar, sidan funkar fortfarande utan men lite behagligare med.

Analys/statistik kakor – används för att samla in statistik för att kunna förbättra webbsidan.

Tredjepartskakor – de sätts av externa parter, till exempel google, facebook och Youtube. De ligger utanför webbsideägarens kontroll.

Jag har en webbsida, vad behöver jag göra?

Först och främst behöver du se till att du informerar besökaren om de kakor ni har på webbsidan, detta genom antingen en banner, widget eller pop up.
Här är ett bra exempel på lösning som vi implementerat på Landrins Bil:

Sen måste du se över de val du ger besökaren. Har du bara en text som säger att om besökaren fortsätter använda sidan accepterar de i samma veva att kakor används eller bara en knapp som säger ”jag godkänner”? Då är du en bit på vägen men behöver komplettera med en knapp som ger besökaren möjlighet att neka kakor.

Även här har vi Landrins Bil som ett bra exempel. Detta fönster ger användaren information om alla de olika kakor som finns, och även möjlighet att bestämma vilka de vill tillåta.

Den sista delen är lite mer teknisk, och det är att se till att kakorna börjar sparas först efter besökaren gjort sitt medvetna val och se till att besökaren i framtiden kan ångra det val som gjorts.

Eller så kan du bara strunta i att göra allt det där och låta oss göra det åt dig istället. Kontakta Eelena så hjälper hon dig hela vägen in i mål!

Behöver du hjälp med kakor?

Hör av dig till mig så löser vi det!

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.