Hoppa till innehåll

Mapbox, ett alternativ till Google maps

Det är lätt att hamna i att alltid använda Googles tjänster, av vana och bekvämlighet. Men det finns alternativ. I den här artikeln ska vi kolla på Mapbox, som är ett fullgott alternativ till Google maps för många användningsområden inom webb.

Vad är Google maps

Google maps är en kartjänst som de flesta nog har använt i sin mobil för att hitta vägbeskrivningar med mera. Helt klart är Google maps en bra tjänst som, tack vare sina många användare, får mängder av data om trafikstörningar, recensioner på sevärdheter, bilder med mera, vilket bidrar till en bra tjänst. Google maps kan också användas på webbplatser ex för att visa vart man har sitt kontor, eller till mer avancerade kartfunktioner.

Varför byta från Google maps

Det finns ett par argument till att se över andra möjligheter än Google maps:

  1. De samlar in personuppgifter. En av fördelarna med Google maps är att de har mycket data om trafik och rörelsemönster. Baksidan med att Google maps vet vart jag bor och arbetar är min personliga integritet. Vi kan i alla fall ställa oss frågan om vi vill dela med oss av all den datan till Google. När vi pratar om webb så blir frågan ännu större, ska vi låta Google ta del av våra besökares personuppgifter?
  2. Det kostar pengar. Google maps API som vi använder för att få visa Google maps på webbplatser har under lång tid kostat pengar baserat på antal visningar. Den senaste tiden har dock kostnaderna gått upp markant och nu är det inte ovanligt att en vanlig webbplats som har en Google karta i sidfoten kommer att få betala för den användningen.

Vilka alternativ finns till Google maps?

Det finns ett antal alternativ till Google maps, vi har kollat runt på ett antal olika, bland annat: Mapbox som vi berättar mer om nedan. Jawg och GraphHopper är ett par andra alternativ.

Mapbox, ett alternativ till Google maps

Vi har fastnat för Mapbox efter att ha använt det i ett antal projekt. Bland fördelarna kan vi nämna:

  • Open source, använder kartdata från exempelvis: OpenStreetMap
  • Större möjligheter att anpassa
  • 50 000 anrop per månad kostnadsfritt jämfört med 25 000 på Google maps
  • Kan hantera stora mängder data för visualisering utan att det drabbar prestanda/laddtider
  • Väl dokumenterad och öppen källkod

En av nackdelarna med Mapbox är att det är något mer komplext och kanske passar något bättre för större projekt, men helt klart värt att ha i åtanke när man ska ha en karta på sin webbplats.

Läs mer

Läs mer om Mapbox på mapbox.com

Vill du veta mer om Mapbox?

Hör av dig om du vill prata vidare om hur vi kan hjälpa dig med Mapbox!

Bild på Christian

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.