Hoppa till innehåll

Vad är Gutenberg blocks?

Vi grottar ner oss i WordPress nya redigerare Gutenberg blocks, vilka är fördelarna med den nya redigeraren? Och vad skiljer den mot den gamla?

Hur gör vi det ännu enklare för våra användare att hantera WordPress? Kanske var det med hjälp av den frågan som grundarna av WordPress gjorde Gutenberg blocks till den nya standardredigerare från och med sin uppdatering 5.0. Men vad skiljer den gamla och den nya redigeraren åt? Och vilka är egentligen fördelarna med Gutenberg blocks? Det tänkte vi reda ut nu!

Vad är Gutenberg blocks?

Gutenberg blocks är WordPress nya sätt att hantera innehåll. Precis som namnet antyder så bygger man webbplatser i block i syfte att förenkla för bland annat redaktörer av en webbplats. Sedan WordPress uppdatering 5.0 är Gutenberg blocks standard vilket innebär att många av framtidens WordPress-sajter kommer vara byggda utifrån blockstrukturen.

Vilka fördelar finns det med Gutenberg blocks?

Det finns flera fördelar med Gutenberg blocks. Ur ett redaktörsperspektiv är det enklare att redigera och publicera innehåll, så som bild och text. Ur ett användarperspektiv upplevs blocken både ge en bättre mobilupplevelse och en bättre läsbarhet tack vare den naturliga uppdelningen. Även utvecklare har välkomnat uppdateringen som gjort stora delar av admingränssnittet lättare att använda och mer dynamiskt än tidigare.

Vad skiljer Gutenberg mot den föregående redigeraren?

Den äldre WordPress-redigeraren består av ett enkelt textfönster. Den kräver mer av användaren då denne behöver använda olika metoder för att lägga till bilder, skapa gallerier och annat innehåll. I den nya Gutenberg-redigeraren finns istället en strömlinjeformad upplevelse där varje innehållsdel är inslaget i ett block. I den redigeraren kan du flytta runt blocken lite som du vill och ändra dess inställningar och skapa intressanta layouter utan att behöva skriva kod.

Det gamla sättet

Det nya sättet

Vilka block ingår i Gutenberg?

Som standard ingår de mest vanliga innehållselementen i Gutenberg. Exempelvis på sådana block är bilder, ljud, listor, fotogallerier, video, citat, knappar med mera.

Vad behöver jag göra?

Är din webbplats byggd i Gutenberg blocks? Gött. Luta dig tillbaka och njut av de möjligheter blocken ger. Har du tvärtom inte en webbplats byggd i Gutenberg kan det vara dags att se över möjligheterna till det. Trots att det inte är någon ko på isen så talar allt för att detta är framtidens sätt att redigera.

Läs mer om webbutveckling med WordPress!

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.