Hoppa till innehåll

Skillnaden på WordPress och Sitevision

Vi jämför CMS:en WordPress och Sitevision och ger råd hur du kan tänka i valet av CMS till din webbplats!

När du ska bygga en ny webbplats kommer du stöta på flera beslut som ska fattas. Du behöver dels bestämma vad som ska vara nyttan med din webbplats, vilken målgrupp den ska tilltala och slutligen vilket CMS den ska byggas i. WordPress och Sitevision är exempel på två välkända CMS du kan välja på, men vad är skillnaden på dessa två? Och när det passar bäst att använda det ena, respektive det andra? 

Vad är ett CMS?

Vi måste börja från början och förklara vad ett CMS är. CMS är en förkortning för Content Managment System som översatt till svenska är innehållshanteringssystem eller publiceringsverktyg. För dig som redaktör eller användare av en webbplats märker du av CMS:et när du ska skapa och publicera innehåll på din sida, exempelvis när du skriver en artikel eller publicerar en ny produkt.

Olika typer av CMS

Det finns flera olika CMS på marknaden som var för sig har olika funktioner och fördelar. Vi på nobox bygger webbsidor i CMS:en WordPress och Sitevision och beskriver därför skillnaderna mellan dessa två:

WordPress

WordPress är en så kallad öppen programvara. Detta innebär att användarna har  nästan samma rättigheter som upphovsmannen till WordPress och därmed är med och utvecklar verktyget samtidigt som de jobbar i det. Tack vare att programvaran är öppen har ett väldigt stort community skapats kring WordPress där programmerare och utvecklare över hela världen är med och tar mjukvaran till nästa nivå.

Sitevision

Sitevision är skillnad från WordPress en licensbaserad programvara. Det innebär att upphovsmannen har en bestämd mall för hur programvaran ser ut och hur den funkar. Typiskt för Sitevision är att det finns flera flexibla och färdiga moduler som gör att du enkelt kan bygga och anpassa din webbplats efter dina, och din besökares, behov.

Jämförelse WordPress och Sitevision

FaktorerWordPressSitevision
Open SourceJaNej
KostnadWordPress är som CMS gratis.Sitevision är licenserat med årskostnad.
LeverantörerWordPress är världens mest använda CMS, det är därför enkelt att byta leverantör.Sitevision har dedikerade partners, du kan endast använda en partner till Sitevision.
TillgänglighetDet finns ingen inbyggd funktion i WordPress för att validera tillgänglighet. Istället använder man externa system, ex Siteimprove eller utvecklingsverktyg i webbläsaren.Sitevision har inbyggt stöd för granskning av tillgänglighet.
FunktionalitetWordPress har ett stort utbud av tillägg (plugins) där många är gratis. Den mesta funktionalitet man kan tänka sig finns färdigutvecklad.Sitevision har ett visst utbud av funktion. Vill man ha specifik funktionalitet behöver man anlita en utvecklare för att ta fram den.
HastighetDet finns många faktorer som påverkar en webbplats hastighet. WordPress som CMS är snabbt.Det finns många faktorer som påverkar en webbplats hastighet. Sitevision som CMS är snabbt.
RedaktörsvänlighetWordPress är världens mest använda CMS och framtaget för att enkelt kunna administreras. Det finns ett stort utbud av guider och utbildningar för redaktörer. Gränssnittet kan variera beroende på hur man byggt upp administrationen, men är i normala fall intuitivt.Sitevision anses vara mycket redaktörsvänligt där man som redaktör har stora möjligheter till att påverka webbplatsen.
DriftWordPress kan driftas på valfritt webbhotell, utbudet är globalt och stort.Sitevision driftas normalt sett av Sitevision, man kan även ha en egen installation på egen server.
DesignI WordPress använder man teman, det finns ett stort utbud av fria teman och man kan också utveckla egna teman.I Sitevision utvecklar man alltid i ett specifikt tema och det görs av en utvecklare.

Vilket CMS är bäst?

Dessvärre finns det inget rakt svar på frågan vilket CMS som är bäst, av den enkla förklaringen att det beror på. Vår rekommendation är att du låter dina krav styra valet av CMS; vad är viktigt för din webbplats, vilka funktioner ska finnas, vilka ska hantera webbplatsen, vad får det kosta och så vidare. Kontakta sedan leverantörer som använder olika CMS och låt dem presentera sin lösning.

Vill du veta mer?

Christian Paulson, VD & teknisk strateg

Bild på Christian

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.