Hoppa till innehåll

Uppdatera WordPress – Guide

Att hålla sin webbplats uppdaterad är viktigt för att bibehålla en god säkerhet och förebygga hackning eller andra angrepp som orsakar skada på ditt företag eller dina kunder. Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbplats varje månad! Här kommer en beskrivning hur du uppdaterar din webbplats på ett säkert sätt.

Backup av filer och databas

Innan du börjar, se till att ta backup av filer och databas. Ofta tar ditt webbhotell regelbundna backuper, men om du behöver återställa webbplatsen tar det ofta lite tid att få fram en bra backup och ibland är det förenat med kostnader att få ut backupen från webbhotellet, det varierar på leverantör. Vi rekommenderar därför att du tar en egen backup innan du gör några uppdateringar.

Backup av filer, görs enklast med ett FTP-program. Vi rekommenderar Filezilla som ett ett gratis FTP-program. Uppgifter för att komma åt din webbplats genom FTP får du från ditt webbhotell. Spara ner hela WordPress-installationen på en säker plats på din dator.

Backup av databas, de flesta webbhotell erbjuder databasåtkomst via phpmyadmin som är ett gränssnitt för att hantera din webbplats databas. Exportera hela databasen som en SQL-fil och spara på en säker plats på din dator.

Uppdatera WordPress och tillägg

När du har sparat ner filer och databas är det dags att se vilka uppdateringar som finns att göra. Dessa hittar du enklast inne på din administration av WordPress. Uppdateringarna hittar du på https://dindomän.se/wp-admin/update-core.php. Överst finns uppdateringar av WordPress och under dessa finns uppdateringar av plugins (tillägg) och teman.

Under tiden som du gör uppdateringar kommer webbbplatsen att ligga nere. Har du stora uppdateringar eller affärskritisk verksamhet rekommenderar vi att du gör uppdateringarna vid ett tillfälle när det är lite trafik på webbplatsen.

Vi brukar börja med att uppdatera WordPress, det är oftast ingen större fara. Det man ska vara uppmärksam på är om det är stora hopp i versioner. Om det är länge sedan webbplatsen uppdaterades har det ofta kommit många versioner av både WordPress och plugins och då finns det risk att saker slutar fungera.

Med de senare versionerna av WordPress så finns det en uppskattning från pluginens författare om de är kompatibla med din version av WordPress. Om författarna garanterar kompabilitet brukar det ofta inte vara några problem att uppdatera. Men även om pluginet är kompatibelt med WordPress är det ingen garanti för att det inte blir konflikt med ett annat plugin. Det finns egentligen inget säkert sätt att veta detta innan man testar, om man inte som vi underhåller hundratals webbplatser och vet vad som fungerar 🙂

Markera de plugin du vill uppdatera och tryck på ”Uppdatera tillägg”. Se till att allt uppdateras utan fel. Gå in på webbplatsen och se att allt fungerar, testa affärskritisk funktion, formulär, köpfunktion etc.

Grattis, med största sannolikhet har du uppdaterat WordPress och är nu mer skyddad mot hackning, virus och andra intrång.

Om något går snett

Om något går galet under uppdateringarna drar du tillbaka filer och databas från din backup på samma sätt som du gjorde när du tog backup, fast åt andra hållet.

Serviceavtal

Hoppas guiden har gett bättre förståelse hur man uppdaterar sin webbplats i WordPress. Skulle du ändå känna dig osäker är du alltid välkommen att teckna ett serviceavtal hos oss så tar vi hand om alla uppdateringar åt dig. Läs mer om våra serviceavtal!

Hör av dig om du vill prata vidare om att uppdatera WordPress!

*” anger obligatoriska fält

Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Noboxsolutions AB
Kasernhöjden 10
653 39 Karlstad

Support

mån - fre: 09:00 - 16.00

support@nobox.se

054 – 203 1818

Integritetspolicy Här jobbar vi Kunskapsbank

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.